54777777 hk-taxi.com

QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
查看: 6336|回復: 8

今早真黑仔!

高級會員

歡迎光臨香港的士論壇:馬上註冊,結交更多好友,享用更多功能。

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?立即註冊

x
        今早真正黑仔。說話我今早我從柯士甸近彌敦道交界車三個衰客到長沙灣幸福邨、土瓜灣翔龍灣及油塘,我先從塘尾道、荔枝角道到長沙灣幸福邨,落左—個客后,然後原路返回上加士居道天橋,誰知當我上左東九龍走廊天橋(即通往机隧的那條天轎)之後,其中—個衰客話我點解唔行浙江街、土瓜灣道,而是行天橋、木厂街,而跟住報警話我兜路。唉!真正黑仔,新年流流,晨早流流遇到咁計嘢,最後居然連報警編號都是0000001號!唉!一開年就當頭遇著黑!
回復

24小時電召的士熱線:5477 7777

中級會員

面對任何客人
不論是否熟路
還未有起步時
先說明不熟路
若有行遠或收貴
事先對客人說明可以減費用直至客人滿意為止甚至不收錢
可能會有幫助

就算客人全程不表示投訴
到收錢時
補問客人價錢是否收貴了是否需要減價

若自己覺得路線有問題應主動減價
錯得很厲害或客人表示很不滿
當機立斷表示不收費請求原諒

在舊討論區有前輩説因為被人投訴行遠路罰款3000多元

一早說明可以不收錢解決問題
一程車程不會很貴
被人投訴的成本很大

有古人曾說
棄利者免患也
放棄利益,免除禍患
說得真是不錯

酒後藥後不要駕駛  司機乘客行人生命最重要
交通意外常見成因:行車時不專心
行車太貼近前面車輛 不小心轉換行車線
不當或不合法轉向  疏忽起動車輛  超速失控
回復 支持 反對

新手上路

行左東九龍走廊木廠街比起行浙江街土瓜灣道的確係遠左好多, 路程計都應該起碼跳多左3次錶 (未計停燈跳)..熟唔熟路都好有爭議就好聲好氣問下佢搭開幾多錢或者自己主動收平少少, 乘客報警就搵著自己黎搞, 浪費自己時間心力...
早幾個星期都遇著個賤客係城門道和宜合村村口去荔景地鐵站, 去到錶頭$42.8, 佢話我個錶跳得快, 又話要報警又成咁, 廢是搞咁多野就問佢平時坐開幾多俾幾多, 佢都夠膽死話搭開只係要$34, 不過都算啦, 當破財擋災.
回復 支持 反對

中級會員

williammorris 發表於 2015-1-1 12:03
行左東九龍走廊木廠街比起行浙江街土瓜灣道的確係遠左好多, 路程計都應該起碼跳多左3次錶 (未計停燈跳)..熟 ...

做得非常正確
乘客在暗
司機在明
被人投訴整蠱非常不利
正確的做法就是乘客想給幾多就給幾多
無恥乘客想不給錢就不要收錢
以免由口角變成動武
被警察控告留案底得不償失

總不會十個乘客個個都是無理由無恥地想付少錢甚至不給錢

酒後藥後不要駕駛  司機乘客行人生命最重要
交通意外常見成因:行車時不專心
行車太貼近前面車輛 不小心轉換行車線
不當或不合法轉向  疏忽起動車輛  超速失控
回復 支持 反對

高級會員

同樣路程,我都試過行東九龍走廊,木廠街
個客都話我兜路
回復 支持 反對

中級會員

而家我如果對路線唔肯定一定會先同客講定自己唔熟路,向佢請教,俾個心理準備佢
但如果係一D行開路線,價錢又係一向個價,總之肯定道理在自己個邊時,我就會先軟後硬招呼個客

軟:「你肯定係搭開呢個價?我日日渣呢條路線嫁喎,一直係呢個價錢」佢知難而退就最好,順利解決。

硬:「報警?我支持你。而家係X點X分,錶頭$XX。我地等警察黎,錶照跳。如果我兜路或濫收車資,警察拉我你一毫子唔駛俾;如果唔係,你亂咁報佢就拉你浪費警力,到時你俾少錶頭一毫子就再拉埋你不付款而離去。你諗清楚先啊,我就好清楚嫁喇。」

我份人比較執著,如果真係擺明個客唔啱,佢未俾哂錢我唔會俾佢走,寧願搵少D停低當休息都唔會姑息。

要用硬方案時,大家都冇著數,所以我相信如果個衰客係想要著數的話,佢唔會行到呢一步,除非佢傻豬以為道理係自己個邊,又或者道理真係唔在的哥一方,所以如有一絲懷疑就退一步say sorry la
回復 支持 反對

高級會員

ht6964 發表於 2015-1-1 12:34
同樣路程,我都試過行東九龍走廊,木廠街
個客都話我兜路

C兄,最後結果點呢?有無報警?差佬有無告你兜路?
回復 支持 反對

高級會員

大力哥 發表於 2015-1-1 14:25
而家我如果對路線唔肯定一定會先同客講定自己唔熟路,向佢請教,俾個心理準備佢
但如果係一D行開路線,價 ...

做得太好了!C兄,支持你!唔要比衰客以為的士司機好揾著數的想法!
回復 支持 反對

中級會員

采佢都岸九啦, 報警, 佢肯花兩三個鍾去差館落口供先講啦.
行土瓜灣道同行天橋,差少少啦,咁咪減番幾蚊俾佢囉, 無人岸九到為幾蚊報警.

所以D人寧願去楂大巴, 都唔楂的士就係咁解.
回復 支持 反對